Rolul rezonanţei magnetice în investigarea imagistică a abdomenului a crescut considerabil în ultima perioadă. Avantajele majore ale IRM faţă de CT sunt date de caracterizarea mult mai bună a leziunilor focale intraparenchimatoase şi de lipsa iradierii (importantă în special pentru persoanele tinere, pentru femeile însărcinate şi pentru persoanele ce necesită investigaţii imagistice seriate – monitorizarea bolii, în special în patologia oncologică).


Patologia pancreatico-biliară:

  • în patologia tumorală pancreatică: aduce informații suplimentare în diagnosticul diferențial pancreatită cronică pseudotumorală vs neoplasm pancreatic (tumori mucinoase papilare intraductale, adenocarcinoame pancreatice). IRM este utilă pentru monitorizarea pacienților tratați pentru neoplasme pancreatice și pentru detecția precoce a recidivei tumorale, a extensiei locoregionale sau la distanță;
  • în patologia malformativă a pancreasului și a căilor biliare hepatice și extrahepatice;
  • în patologia inflamatorie de tip colangitic;
  • în cazul obstrucțiilor biliare, IRM este util pentru determinarea naturii obstacolului, a localizării și a aspectului arborelui biliar în aval și amonte de obstacol;

 

 

 


Patologia ficatului:

IRM evidențiază leziuni hepatice pe care CT sau ecografia nu le depistează, iar caracterizarea leziunilor este net superioară prin rezonanță magnetică. Aceste avantaje, la care se adaugă lipsa iradierii, fac din IRM tehnica de elecție pentru evaluarea imagistică a patologiei hepatice.
Protocolul de achiziție IRM se poate completa cu:

  • angiografia RM arterială și venosă abdominală, cu sau fără substanță de contrast, pentru identificarea unor leziuni stenozante, tromboze, ocluzii, malformații vasculare sau a unor semne de invazie vasculară tumorală.
  • SWI 2D GRE  pentru evaluarea nodulilor hepatici, pentru detectarea și pentru evaluarea cantitativă a depozitelor de fier din ficat, pentru detectarea hemoragiei intratumorale și a vascularizației venoase (leziuni hepatice hipervascularizate). SWI poate diferenția leziunile hepatice hipervascularizate în absența administrării substanței de contrast. SWI oferă informații mult mai detaliate decât IRM convențional despre marginile tumorii, vascularizație, hemoragiile intratumorale și invazia vasculară, tiparul mozaicat al carcinomului hepatocelular și pseudocapsulă.

 

 


Patologia suprarenală:

Informațiile aduse de IRM sunt superioare celor obținute prin tomografia computerizată. Rezonanța magnetică diferențiază mai ușor decât CT leziunile benigne suprarenaliene (adenom) de cele maligne primare sau secundare.
IRM depistează grăsimea intralezională, tipică pentru adenom, prin folosirea secvențelor în ponderație T1 (in phase/out of phase). De multe ori nu mai este nevoie de administrarea substanței de contrast i.v..


Patologia renală:

Este o metodă neinvazivă de vizualizare a întregului aparat excretor (rinichi, uretere, vezică urinară). Atât RM cât și CT pot caracteriza corespunzător patologia tumorală și infecțioasă
renală. Odată cu introducerea urografiei RM se poate evalua și patologia sistemului excretor renal. CT este superioară IRM în depistarea litiazei renale și ureterale. Rezonanța magnetică este utilă în caracterizarea unor leziuni cu caracter incert la CT, leziuni mici (sub 1 cm) a căror iodofilie este dificil de apreciat tomografic și în diferențierea unui chist complicat (hemoragic, infecțios) de o leziune solidă renală. IRM permite o analiză morfologică și funcțională net superioară urografiei convenționale.


Patologia prostatei:

Prostata prezintă de multe ori la vârstnici un aspect heterogen al glandei centrale (datorită hiperplaziei benigne și/sau a modificărilor inflamatorii) care face dificilă detecția precoce a leziunilor maligne prin examinarea ecografică.
IRM aduce informații suplimentare ecografiei prin capacitatea excelentă de vizualizare a arhitecturii zonale prostatice și a leziunilor de mici dimensiuni.
IRM permite caracterizarea de finețe a leziunilor prostatice conform unei scale de gradare de la benign la malign și este metoda imagistică cu cea mai mare sensibilitate în evaluarea extensiei locale a tumorii.
IRM permite localizarea leziunilor suspecte și ghidarea biopsiei în arii mai dificil de abordat pe cale intrarectală (cancere inferioare, cancere ventrale).

Protocoale IRM de prostate multiparametrice permit evaluarea:

  • morfologiei (imagini T2 ponderate);
  • perfuziei lezionale (IRM cu contrast dinamic);
  • extensiei locale;
  • densității tisulare (difuzia RM cu evaluarea hărții ADC).

 

 


Patologia ginecologică

Imagistica prin rezonanţă magnetică aduce informaţii de fineţe, cu posibilitate de reconstrucţii bi- şi tridimensionale, asupra leziunilor complexe pelvine şi prezintă o sensibilitate de 93% şi o specificitate de 97% în detecţia tumorilor maligne.
Examinarea prin rezonanță magnetică permite identificarea originii în cazul tumorilor pelvine, inclusiv a celor insuficient caracterizate ecografic. În cazul chistelor, dermoide, endometrioamelor sau fibroamelor uterine (cele mai frecvente patologii care mimează ecografic patologia malignă) IRM permite, prin detecția componentelor grăsoase, sangvine sau fibroase intratumorale, un diagnostic de încredere.
În cazul leziunilor chistice solide anexiale la pacientele tinere cu markeri tumorali ușor crescuți cu aspect borderline (cu suprapuneri ale caracterelor de benignitate – malignitate) IRM pelvin aduce informații suplimentare, utile chirurgului în planificarea unei intervenții conservative sau radicale și în selecția preoperatorie a pacientelor potrivite pentru laparoscopie vs laparotomie. IRM este utilă în identificarea cazurilor în care se pot evita proceduri chirurgicale extensive.
În caracterizarea patologiei ginecologice, IRM funcțional, prin secvențele DWI (Diffusion Weighted Imaging) și DCE (Dynamic Contrast Enhanced), permite detectarea tumorilor cu volum mic și a recurențelor timpurii, care nu prezintă modificări morfologice detectabile pe secvențele convenționale.

Aplicaţiile investigaţiei IRM în patologia ginecologică:

  • stadializarea neoplasmelor ginecologice;
  • ghidarea tratamentului: chirurgical versus radioterapie în cancerul cervical; histerectomie radicală și limfadenectomie versus histerectomie simplă în cancerul endometrial;
  • detectarea precoce a recidivelor tumorale.

 

 


Patologia testiculară:

IRM permite caracterizarea suplimentară a leziunilor testiculare și scrotale decelate în examinarea ecografică și evaluarea tumorilor testiculare și a gradului de diseminare locală sau la distanță, cu impact în alegerea tratamentului oncologic adecvat pentru pacient.
Este utilă în monitorizarea post tratament a tumorilor testiculare și permite detectarea precoce a recidivelor tumorale.


Patologie rectală:

IRM rectal este superioară ecografiei endorectale prin faptul că permite vizualizarea atât a peretelui intestinal, cât și a structurilor anatomice pelvine de vecinătate.
Avantajele IRM în patologia oncologică rectală:

  • permite stadializarea tumorilor rectale, fiind modalitatea imagistică cu cel mai înalt constrast pentru țesuturile moi;
  • are capacitatea de a evalua atât extinderea tumorii (relațiile topografice ale tumorii cu fascia mezorectală) cât și profunzimea invaziei în țesuturile învecinate;
  • oferă informații importante pentru planificarea strategiei terapeutice corecte;
  • ajută la identificarea pacienților oncologici care prezintă risc înalt de rezecție incompletă, pentru care radiochimioterapia preoperative este necesară.